Tel: +31 (0)10 22 62 015

Trends & ontwikkelingen

In het verleden bestonden de terroristische aanslagen vaak uit “goed” geplande bomaanslagen op cruciale doelen. Deze aanslagen hadden veel voorbereiding nodig. Niet alleen operationeel, maar ook logistiek. Tegenwoordig zijn het vaak kleinschaligere, eenvoudigere aanslagen. De sociale media is een belangrijke bron voor rekrutering door extremisten. De zogenaamde dolende figuren worden door handige extremisten geïndoctrineerd en er toe gezet om tot bepaalde acties te komen. De sociale media is een krachtig medium waarbij communicatie vaak intenser beleefd wordt dan een persoonlijk contact, omdat er door de “anonimiteit” simpelweg geen barrières zijn.

Dreiging

De toenemende Europese buitenlandse strijders in het Midden-Oosten, nu ruim 5000, in combinatie met de groeiende vluchtelingenstromen zijn serieuze uitdagingen. De Europese veiligheidsdiensten dienen continue hun capaciteit bij te stellen. Dit was ook een van de problemen ten tijde van de aanvallen in Parijs.

De zogenaamde dolende figuren worden door handige extremisten geïndoctrineerd en er toe gezet om tot bepaalde acties te komen.

Verwachting

De verwachting is dat de komende periode meer kleinschaligere aanslagen gepleegd gaan worden waarbij nieuwe technieken en technologieën gebruikt gaan worden. Voor deze terroristen geldt dat ze altijd zullen zoeken naar een maximaal effect in die zin dat ze het bereik van de aanslag zo groot mogelijk willen maken. Daarbij speelt de media, zoals tv en sociale media een grote rol. Ook drones en andere vernuftige elektronica zullen hier een belangrijke rol in gaan spelen.

Preventie

Alle overheden hebben terrorismebestrijding hoog op hun agenda staan. De afgelopen jaren is in Nederland het bedreigingsniveau lange tijd de op een na hoogste geweest. Organisaties als de AIVD, buitenlandse zaken, MIVD en de Nationale Politie zitten er bovenop en hebben gezamenlijk het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) in het leven geroepen. Dit initiatief geeft het verloop maar ook de mogelijke toekomst van het terrorisme weer en de hierbij eventuele preventie zonder hier uiteraard in details op in te gaan. De overheid stimuleert daarnaast allerlei particuliere initiatieven op dit gebied, want elk steentje dat bijdraagt aan een veiligere samenleving is er één.

© SafetyChecker – Kiotoweg 154  | 3047 BG Rotterdam | The Netherlands 
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie PolicyFAQ | Disclaimer
© SafetyChecker All rights reserved